Finn havde oprindeligt ingen planer om at være selvstændig. Tværtimod. Han havde en plan om aldrig at være selvstændig.
Inden han alligevel sprang ud i livet som selvstændig, arbejdede han i et lille el-firma i Møldrup. Der kørte han på arbejde hver morgen fra Ferslev og tilbage igen ved fyraften. Det er en tur på omkring 40 min.
”Og sådan en køretur,” som han selv siger det, ”den sætter jo tankerne i gang.”

På første opgave allerede inden virksomheden åbnede
Tre små år skulle der gå, før Finn vendte sin plan om aldrig at starte egen virksomhed fuldstændig på hovedet og snakkede med konen, Inger, om han ikke måske skulle starte noget selv.
Det syntes hun var en fed idé. ”Vi bryggede sådan lidt på en forretningsplan sammen over de næste 3-4 måneder og fik lagt et budget sammen med revisoren.”
Og herfra gik det stærkt.
Faktisk så stærkt, at det hurtigt gik bedre end forventet. Allerede en uge før Ferslev El officielt åbnede sine døre, mens Finn stod i indkørslen og var ved at gøre bilen klar, bankede en lokal entreprenør på postkassen.
”En uge før jeg startede, var jeg ude på første opgave,” siger Finn med et lille smil på læben.
Man skal kunne snakke på lige fod med hinanden
Og spørger du Finn i dag, 20 år senere, så er der stadig fart på. Det har der faktisk været i flere år.
”Jeg plejer at sige, vi har to tempi. Enten har vi travlt, eller så har vi meget travlt.”
Der er stille et sekund. ”Derfor er det vigtigt at have folkene med. Går det for hurtigt, laver man fejl og betaler prisen for det.”
Fra starten har det været vigtigt for Finn, at Ferslev El er et sted, hvor man kommer hinanden ved og hvor fleksibiliteten i arbejdet og dagligdagen er prioriteret. Det er en arbejdsplads, selvfølgelig, men man skal kunne snakke på lige fod med hinanden.
Der er en fri tone, hvor man godt må drille hinanden venskabeligt, og fredag slutter de oftest af med kaffe, en bid kage og en snak.
Det er ikke kun vigtigt for, at alle kan få dagligdagen til at hænge bedre sammen. Det smitter også af på forretningen, når alle har mere overskud til at gå op i deres arbejde og håndværk.
Og når man er på arbejde, styrer man oftest også sine egne projekter — det gælder i øvrigt også lærlinge, så snart de viser lysten og evnerne.
Vil man have svende, skal man også være villig til at udlære dem
I Ferslev El har Finn, manden der aldrig ville starte sin egen virksomhed, skabt ikke bare en fin forretning men også en god arbejdsplads, hvor mange af de bedste elektrikere i branchen kommer for at blive og hvor mennesket og håndværket sættes over resten.
Og selvom du nok aldrig får Finn til selv at indrømme det, så beror den succes i høj grad på det faktum, at Finn aldrig er bange for at give tilbage.
Få steder er det mere tydeligt, end i den måde, Ferslev El modtager og uddanner lærlinge.
I det store hele er Ferslev El en mindre biks med lige under 10 ansatte, men de tager oftest imod hele 2-3 lærlinge ad gangen og inviterer dem hurtigt ind i folden og ind i varmen.
Som Finn selv formulerer det, ”Vil man have svende, så skal man også være med til at udlære dem.”
Derfor får lærlinge mulighed for at stå mere og mere på egne ben, jo længere de er i uddannelsen. Og til sidst får de lov til at styre det selv — inklusive snakken med kunderne.
Målet er at give dem ejerskab over arbejdet.
Og med det ejerskab følger også oftest en større glæde ved arbejdet.